Janez, oprosti

Pravzaprav vas nisem nikoli tikal. Vi mene ste. Kljub naslovu bom preklopil na vikanje. Nisem vreden, da bi vas tikal. Tikanje med člani Zveze komunistov je bilo včasih skorajda obvezno. Nikoli nisem bil v ZK, zato vas tudi iz tega razloga ne morem tikati. Današnji zapis bo eno samo opravičevanje. 

Tovariš Janez, prosim, oprostite mi, ker predmeta Splošni ljudski odpor in družbena samozaščita nisem jemal tako resno, kot ste ga jemali vi. Tudi vaši predhodniki so bili do tega predmeta precej bolj mačehovski od vas. Mislim, da so ga, ignoranti, razumeli kot nekaj, česar ne bi bilo treba. Vi ste bili drugačni. Ko ste stopili v razred, smo takoj vedeli, da z vami ne bo šale. Govorice, ki so se pred vašim prihodom razširile po Gimnaziji Ivana Cankarja, popularno imenovani Šubička, so se izkazale za resnične. Predmet bo poučeval študent (ali pa morda absolvent) obramboslovja, vede, ki so jo poučevali na takratni FSPN. Študent, ki je postal tovariš profesor, je bil pravi Graditelj samoupravnega socilaističnega sistema. Za razliko od profesorja, ki je v pomanjkanju Pravega kadra pred vami poučeval Predmet, in pri katerem je bilo za oceno prav dobro dovolj, da si si mavzerico uspel nekako obesiti na ramo, je z vami zavel nov veter. Morali smo se začeti učiti o bojnih strupih, sarinu, iperitu, mehurjevcih. Seveda je bilo to znanje v tistih časih, ko nas je zaradi pokončne drže sovražil Vzhod in ignoriral Zahod, več kot nujno potrebno. Mulcem, ki smo preživljali tako imenovano »antiproti« obdobje svojega odraščanja, je bilo to seveda »brez veze«. Vsaj tako brez pomena kot poslušanje vaših razlag o krizi kapitalizma kot sistema, o naraščanju nezadovoljstva med delavci, ki jih v kapitalizmu izkoriščajo. Ja, tistemu kapitalističnemu izžemanju brezpravnih proletarcev ste dejali »Izkoriščanje človeka po človeku«. Vem, da ta krilatica ni dozorela v vaši glavi, šlo je za  definicijo bržkone katerega od velikih umov socialistične ideologije. Mulci smo se muzali in si med seboj pripovedovali vice o tem, da velja v kapitalizmu »izkoriščanje človeka po človeku«, v socilaizmu pa ravno obratno. Kljub temu, da ste poskušali vzdrževati red in disciplino, vam ni uspelo, da bi se ugled Predmeta v naših očeh dvignil vsaj do ravni Likovne umetnosti, kaj šele do Filozofije ali Matematike. Oprostite nam, prosim. Kljub temu, da nimam pooblastil mojih bivših sošolcev, vas prosim, da nam oprostite vsem. Res smo bili neolikani ko smo med poukom jedli, klepetali in se do Predmeta zaničevalno obnašali. Živeli smo v strahotni zmoti! 

Gospod Janez, z vami sem se ponovno srečal v vaši odsotnosti. Vem, da se čudno sliši. Naj razložim: ko sem izvedel, da so vas zaprli, sem bil eden med tistimi trideset tisoči (po takratnem štetju), ki so na Kongresnem trgu prepevali »Janez kranjski, Janez«. Takrat je bilo v zraku čutiti spremembe, obetalo se je nekaj velikega. Ni mi bilo žal, da sem bil takrat eden od mnogih, ki so za vas demonstrirali. Zdaj šele vem, da nas je bilo le nekaj več kot deset tioč, morda še manj (po zdajšnjih načinih štetja), vendar to ne zmanjšuje pomena Ideje, zaradi katere smo bili tam. 

Kasnejši dogodki so pokazali, seveda gre za moje osebno dojemanje, ki je, hvalabogu daleč od objektivnega in, še enkrat hvalabogu, daleč od dejanskega razumevanja razvoja človeške osebnosti, pokazali so mi torej, da imam težave, ker sem bil na tistem zborovanju. Psihične težave. Morda bi se temu lahko reklo »Travma iz otroštva«. Namreč, čutim se krivega, da sem bil na tistih demonstracijah. Zdaj sem se odločil, da vam, oprostite, gospod Janez, ne bom šel nikoli več javno izražati podpore.Oprostite mi, gospod Janez, ker sem bil na pohodu proti NATU in ker sem bil na cesti v tistem snegu predlani (kako pravilno ste ocenili, da je bilo nesmiselno demonstrirati pozimi). Oprostite mi, ker berem tednik z nizko naklado, v katerem ste nekoč pisali tudi vi.  

Oprostite mi, prosim, za vse so krive travme iz preteklosti…

 • Share/Bookmark

15 odgovorov to “Janez, oprosti”

 1. chef komentira:

  Te je razočaral, a?

  Jah, ljudje se spreminjamo… politiki pa sploh!

 2. poezija komentira:

  Tudi ti, Grampyus!

  :-)

 3. Grampy komentira:

  @chef: ni se spremenil in ravno zaradi tega me je razočaral!

  @poezija: zapekla me je slaba vest in tvoj komentar me je presunil do dna duše. Misliš, da sem res taka izdajalska podlasica kot Brutus? Povej, prosim….

 4. seamus komentira:

  Še ena črtica!

 5. Biba komentira:

  A so pri vas mački tud spregledal? ;)

 6. ZigaK komentira:

  Grampy, kolk si pa ti star? Če bi me kdo vprašal, bi rekel da si definitivno starejši od JJ-ja. :lol:

 7. Grampy komentira:

  Res tako izgledam! Kakšen pa naj bom ob takih pedagogih?

 8. Janez Janša komentira:

  Grampy, ravno zdaj, ko potrebujem največ podpore, mi obrneš hrbet. Pfej, pa taki državljani!

 9. Borut Pahor komentira:

  Janša, v rit se zaleti.

 10. Karel Erjavec komentira:

  Še dobro, da lahko vsaj na tipkovnici napišem črko R!

  RRRRRRRR

 11. Jožef Bernik komentira:

  Blog se bo izbrisal. Je že poskrbljeno. Dol s partizani in njihovim podmladkom!!!

 12. TITO komentira:

  Bravo, Grampy, pioniru moj! Znao sam, da nisi zauvek izgubljen!

 13. Eva Irgl komentira:

  Pogrešam te. Tvoja besedila me vzburjajo. Hočem nove objave!!!

 14. Dajana komentira:

  Šubička? Kateri Janez? Spomni se mi vrača…

 15. Janja1 komentira:

  Grampy, sej veš, Računaju na nas…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !