Na Drči

Poskusil se bom izogniti patetiki, vendar nisem prepričan, če mi bo uspelo.

Najprej o Drči: Drča je tista vzpetina nad Močilnikom, ki jo opazite, preden glavna cesta z Vrhnike zavije v dolg desni ovinek, ki pomeni začetek še daljšega Vrhniškega klanca. Na vzpetini je grobnica, v kateri so pokopani vrhniški partizani in civilne žrtve okupatorja. Stilsko gre seveda za tipični realsocialistični spomenik, ki predstavlja partizana na straži na podrtem Štampetovem mostu. Pod njim se peljete ko po avtocesti brzite proti morju.

In zdaj o MOJI Drči: v sedemdesetih letih smo na Drčo hodili kot osnovnošolci, pionirčki. Še celo deklamiral sem tam ob praznikih kot je današnji. V osemdesetih letih, v gimnazijskih in kasneje fakultetnih časih sem tja še vedno zahajal, nekoliko iz navade, manj pa iz spoštovanja do mrtvih. Priznam. Konec osemdesetih let sem preživljal obdobje, ki mu v svojem razvoju rečem »antiproti obdobje«. Koletarelna škoda tega obdobja je bila tudi moja abstinenca na Drči. Ta se je podaljšala kar do 21. stoletja. Zdaj sem se spet začel udeleževati slovesnosti na Drči. Ne vem, morda sem spet v »antiproti obdodbju«.

Vsekakor pa vem, da ne hodim več na Drčo zaradi navade in vem, da sem tam zaradi spoštovanja do padlih.

Do tistih, ki so si zaslužili spomin in spomenik, za razliko od drugih, ki so si zaslužili zgolj spomin (nekoliko sem parafraziral današnji županov govor, upam da mi ne zameri).

PS: V tekstu sem nameraval objaviti dve sliki, kar pa mi ni uspelo, saj so Blogos očitno (spet) nekaj prenovili in se (še) ne znajdem, zato zgolj linka na fotografiji:

http://www.moj-album.com/slike/1462605/leVab5wNF4iMudsQ.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/1462605/aG8XpJfwe8rPVaI8.v.jpg

 • Share/Bookmark

5 odgovorov to “Na Drči”

 1. likard37 komentira:

  O patetiki ni ne duha ne sluha. lp

 2. grampy komentira:

  @likard37: očitno mi je uspelo. Čeprav Tam nisem bil povsem brez emocij.

 3. likard37 komentira:

  Čustva nikakor niso isto kot patetika. Patetika nastane, ko so čustva pretirana in neprimerna trenutku. Ko človek čuti stvari z razlogom in jih izraža na primeren način, takrat dela ravno nasprotno od patetike. Obnaša se naravno in tako je menda prav. lp Dare

 4. Grampy komentira:

  Likard37, prav dobro vem kaj so čustva in kaj je patetika. Težave pa lahko nastanejo, ker mejo med enim in drugim različni ljudje različno dojemamo. Nekomu se bo orosilo oko ob recitiranju pesmice. To bo za nekoga pristno izražanje čustev, za drugega pa patetika…

 5. seamus komentira:

  Mislim, da je že skrajni čas, da investiraš kaj v izgled svojega bloga ;)
  Ker poleg tega, da ne znaš linkati in vnašati slik, ti še Livebookmark ne dela! (OK, čeprav verjamem, da niti ne veš kaj je to) :mrgreen:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !