Raje v bukev kot pod vlačilec

Med dopustom smo s hčerkama malo kolesarili. Malo več sem kolesaril z ženko. Za malenkost več sem kolesaril sam.  

Ker imam rad svojo ženko, otroke in sebe, smo se izogibali prometnih cest. V izogib prevelikemu fizičnemu matranju otrok in psihičnemu matranju sebe, sem z njima vrtel pedala bolj po ravninskih predelih bohinjskih hribov. Tudi njima je bilo lepše in bolj zanimivo kolesariti po kolovozih in gozdnih stezah, kot pa stalno poslušati moj: »Pazi, avto!«. Se vozimo takole skozi Staro Fužino, lepo en za drugim. Za nami vozeči avto nas ni in ni hotel prehiteti. Hčerka je komentirala: »Zanesljivo je tujec!« Vozil je tako za nami neskončno dolgo in čakal odsek ceste, kjer nas bo varno prehitel. Ne vem če je bil tujec ali ne, ampak na avtu je imel registrsko tablico rumene barve. Morda preveč indoktriniram svoje otroke s tem, da so naši šoferji bistveno bolj brezobzirni od tujcev. Morda. 

Odpeljem se, tokrat sam, na Vogar. Peljem mimo verige, kjer domačini pobirajo cestnino. Pred leti, v svojem avtomobilistično-planinskem obdobju, bi jih preklinjal zaradi tega. Tokrat jih nisem. Srečal sem le peščico avtomobilov, kar pa niti ni bilo čudno, saj sem za vožnjo porabil celo večnost.

Po končanem dopustu se peljemo proti domu po stari cesti med Ljubljano in Vrhniko. V naselju pred Vrhniko urejajo pločnik. Pohvalno. Njegova širina mi da misliti, da bodo na njem uredili tudi kolesarsko stezo. Kolesarsko stezo po enakem kopitu kot so to naredili pred kratkim med rekonstrukcijo ceste v Logatcu. Enako kot je na Tržaški cesti v Ljubljani: z neprijetnimi klančinami gor-dol pri dovozih stranskih cest in nevarnimi, skoraj 90 stopinjskimi zavoji, tam kjer se kolesarske steze nehajo. Očitno v strategiji izgradnje kolesarskih stez ni predvideno, da bi bila kolesarska steza del voznega pasu in od njega ločena zgolj s črto, kar bi po mojem laičnem mnenju pripomoglo k večji varnosti in bolj udobni vožnji. 

Med dopustom sem seveda prebiral tudi časopise. Črno kroniko. Tragične in grozljive nesreče kolesark in kolesarjev so samo še utrdile mojo odločitev, ki sem jo v sebi premleval že dolgo časa.  

Posameznik ne more sam spreminjati sistema načrtovanja kolesarskih stez in izboljševati vozniške kulture.  

Edina rešitev, ki jo vidim, je, da zapustim ta sistem v čim večji meri. Kolikor je pač le mogoče.  

Priznati moram, da s svojim treking kolesom nikoli nisem imel pretiranih cestnih ambicij. Kolesarjenje po ravnini mi je zmeraj bilo dolgočasno in sem se raje povzpel na kakšen hrib, še najraje po makadamu ali kolovozu. 

Z nakupom gorskega kolesa  so se moje tovrstne ambicije le še okrepile. In z izkušnjami, ki sem jih opisal na začetku, tudi dozorele. Seveda se nimam za nekega besnega gorskega kolesarja in se nikakor ne nameravam ukvarjati z vratolomnimi spusti ali čem podobnim. Zgolj po naključju in po nesreči morda. Izbiral bom neprometne ceste, gozdne poti, steze, se izogibal medvedom in kmetom z vilami. Nekaj takih všečnih izletov sem že opravil in užival. Deloma sem svojo prekomerno težo in slabo pripravljenost ter posledično katastrofalno statistiko povprečne hitrosti lahko zamaskiral v »ne gledam na števec, temveč uživam v lepih razgledih, se ustavljam, da fotografiram, poslušam ptice…«. Tako kolesarjenje pa mi, čvekaču, ponuja tudi več stika z zanimivim ljudmi. V hribih (pravzaprav v gorah) sem tako srečal in klepetal z voznikom starodobnega jeepa, komercialistom za pšenično pivo, tujimi delavci, ki vrtajo predore po Sloveniji. In seveda z oskrbniki planinskih koč, s katerimi so razgovori zmeraj zanimivi. Jasno, da ne pozabim omeniti redkih kolesarjev, ki jih srečam na takih poteh. Ti imajo običajno več časa kot cestni.Pa še nekaj je pomembno: zunanje dejavnike, ki lahko vplivajo na nesrečo, sem s to svojo »prekvalifikacijo« pomembno zmanjšal. Razumljivo me še vedno lahko zbije traktorist ali me raztrga stekla lisica, vendar pa je tveganje manjše. Ker sem bolj nerodne sorte, moram na cesti paziti najprej, da se sam ne zvrnem, potem pa še na to, da me ne splošči tovornjak. Slednje tveganje bo zdaj v največji možni meri izključeno. Povečalo pa se bo, in tega se zavedam, tveganje, da se kar sam, brez tuje pomoči, zalepim na kakšno bukev ali razbijem zobe pri skoku čez balanco.  

Ampak za to si bom sam kriv, za to ne bom mogel kriviti drugih ali pa sistema.

 • Share/Bookmark

18 odgovorov to “Raje v bukev kot pod vlačilec”

 1. seamus komentira:

  No ja kašen kamion te bo lahko zbil tud na kolovozu ;)
  Tisti, k vozjo hlode vn iz gwozda so najbolj ubrisani kamionisti :twisted:

 2. laufar komentira:

  Hoho, komercialist za pšenično pivo!

 3. Grampy komentira:

  @seamus: vem, vem, ampak nad 1600m nadm.viš. je takih jako malo.

  @laufar: a sem ga degradiral ali povišal?

 4. chef komentira:

  Tole sem pa že nekje bral :lol:

  Grampy, nad 1600 m je tudi tebe bolj malo, hahaha.

 5. Grampy komentira:

  Šef, mene je več kot preveč povsod!

 6. chef komentira:

  V levo, desno in naprej pa nazaj, haha. V vse smeri neba, hohoho.

 7. laufar komentira:

  To si ga pa degradiral! On ni komercialist, on je glavni potrošnik!

 8. ZigaK komentira:

  Pozabu si kakšno politiš prcint.

 9. trmoglavka komentira:

  Grampy, že dolgo nisi nič napisal. But we won’t more!

 10. trmoglavka komentira:

  ajoj, ne won’t, ampak want! :$ :$ :$

 11. dusank komentira:

  @Grampy trenutno hujša in piše daljši prispevek o tem napornem (ena beseda) delu življenja.

 12. Grampy komentira:

  O hujšanju sem pisal zelo na začetku mojega neaktivnega sodelovanja na blogih.

  Zdaj ne kolesarim več, ne jem več, ne pijem več, skratka nimam kaj pisat več.

 13. trmoglavka komentira:

  Sej lohk napišeš, kaj se dogaja v službi. Mogoče bi tako izvedela kakšno informacijo o svoji cimri. :) Al tudi tja ne hodiš več?

 14. Grampy komentira:

  Japajade, o službi pa že ne bom pisal! Res že dolgo nisem bil pri tvoji cimri. Me pogreša?

 15. dusank komentira:

  Gotov pa še seksaš ? Piši o tem.

 16. ZigaK komentira:

  Kwa je Grampl a bo kej? Al ti je shujševalna pobrala vso energijo. :mrgreen:

 17. ZigaK komentira:

  P.S.: zdej majo u Interšparu Laško u akciji ;)

 18. Grampy komentira:

  ZigaK, kar kupi, če ne prej boš moral za Božič! Energije pa ni, ni…ampak nova objava je kljub temu. Prav nič kolesarska!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !